Officiële visietekst "'t Stik natuur"

Visietekst

"'t Stik Natuur"



tussen Boomgaard-en Koestraat:
een laatste restje GROENE ADEMRUIMTE in Poperinge...

Voor een veiliger en groener binnenstad !!!
Voor ons en vooral voor de toekomst

1. WAT?

Ingesloten in de vierkant Werf- Boomgaardstraat – Casselstraat – Koestraat bevindt zich een bij de Poperingse bevolking weinig gekend , maar prachtig stukje ongeschonden weiland. Aan de westkant afgeboord door de Bommelaarsbeek en een majestueuze bomenrij, aan de oostkant het pittoreske landwegeltje van de Kleine Koestraat... Dit stukje natuur kreeg echter de bestemming van verkavelingsgebied.... Naar onze mening is het jammer om ook deze brok natuur vol te bouwen met huizen !
In een woonzone horen immers niet alleen gebouwen, maar ook rustplekken voor de omwonenden.
Dergelijke open, groene ruimtes worden in de Poperingse stadskern langzaamaan schaars, en dus heel kostbaar.....

2. WAAROM?

Met in het achterhoofd het relatief kleine aandeel groene publieke ruimte in Poperinge , zou deze brok weiland tal van alternatieve functies kunnen dienen : een open recreatiezone, ruimte voor veilige, autovrije fietspassage (tussen Casselstraat en Werf ) , een plaats voor jeugdbewegingen, een open ontmoetingsruimte, een speelzone, een groene ontdekkingsruimte voor alle scholen in Poperinge.

Deze groene zone van ongeveer 1,5 ha groot biedt prachtige potenties binnen het bebouwde gedeelte van de stad. Vooral als we denken aan de vele andere gebouwde en geplande verkavelingen in de stad (Proones 2 , Werf, .... ) We kunnen begrijpen dat de stad Poperinge met de "verkavelingstroef" vele jonge gezinnen wil aantrekken, maar waar moeten die gezinnen in de toekomst naartoe met hun kinderen? Waar is er nog open, groene ruimte binnen de stadsring?

Toegegeven, Poperinge heeft een prachtig stadspark. Jammer genoeg is het niet zo toegankelijk voor mindervaliden en is het niet zo speelvriendelijk voor de kleintjes... Gelukkig denkt de stad hier aan de inplanting van een speelpleintje annex stadspark !

Maar dan nog : 1 ruim speelplein bij het stadspark , aangevuld met 1 groene long aan het Tsjoekebos aan de andere kant van de stad, en daartussenin enkele wijkpleintjes : voldoet dit voor een stad die meer en meer jonge bewoners wil aantrekken in nieuwe verkavelingen?

Wij denken dat het bovengenoemde groene weiland andere functies zou kunnen vervullen dan de kleine wijkspeelpleintjes in de stad, en het is ook niet zomaar te vervangen door ons stadspark...
Deze zone biedt een unieke, en misschien laatste kans voor de binnenstad tot een open, groen "natuurlijk" domein. Sociaal gezien driedubbel de moeite waard : in de buurt zouden zowel kinderen/ouders van de muziekacademie, van de scholen en van de omliggende verkavelingen kunnen genieten van een centraal gelegen groene ruimte.
Ecologisch gezien vormt deze groene zone, naast de aangelegde en geplande bufferzones bij de Bommelaarsbeek, ook een essentieel drainagegebied tegen hevige regenval... (cf. nieuws van 08/10/2009 over hevige regenval in Vlaanderen, en de overstroming in Poperinge in juli 2007)

In haar City Marketing Plan trekt Poperinge de kaart van 'groene stad'. Welnu, het weiland aan de Werf biedt (net als het groene gebied achter de Hopsakee, Rekhof )
een gedroomd verbindingsgebied in de creatie van een Groen Lint tussen het speelbos (Tsjoekebos) en het Stadspark.




Wij hebben met aandrang gepleit voor het behoud van bovengenoemde groene zone, omdat groene ruimte zo schaars wordt door de bestaande en komende verkavelingen in Poperinge. (Het aandeel groengebieden in de stad Poperinge is slechts 2,23% van de totale oppervlakte, waarvan slechts de helft een openbaar karakter heeft. )
De stad heeft er echter anders over beslist. In dit stuk natuur wordt een verkaveling gepland met liefst 36 woningen !

We willen echter redden wat er te redden valt, en pleiten alsnog voor een maximaal behoud van open, groene ruimte binnen de verkaveling Boomgaardstraat-Koestraat.

Deze actie willen wij echter ook in een ruimer kader plaatsen van "een kindvriendelijk en verkeersveilig" Poperinge.
We vragen de stad dan ook met aandrang om werk te maken van veilige fietspaden en -doorgangen, trage wegen, en een groen lint / speelweefsel doorheen Poperinge.


3. EEN GROEN LINT : WAAR EN HOE ?

Om groen te vrijwaren, of te ontwikkelen, hoeft geen nieuw RUP (of BPA) gemaakt te worden. In woongebied moet niet alles volgebouwd worden, meer zelfs : in kwaliteitsvol woongebied wordt groen voorzien, liefst in relatie tot een grotere groenstructuur.

Een van de thema’s in het Citymarketingplan van het nieuwe Poperinge is het aantrekken van jonge mensen (en dus jonge gezinnen, en dus kinderen).
Daarbij zal men moeten rekening houden met goede buitenspeelkansen.
De leefbaarheid (en beleefbaarheid) van een stad voor kinderen wordt immers in belangrijke mate bepaald door de kansen die kinderen hebben om buiten (in het groen) te spelen.
Indien Poperinge een stad wil zijn met doordachte speelkansen zal ze daar op een doordachte manier werk moeten van maken.
Dat betekent dat er een gamma aan beleefbare publieke ruimte zal moeten worden ontwikkeld. Aandacht zal daarbij moeten gaan naar een diversiteit aan ‘speelterreinen’ (van speelbossen en avontuurlijke natuurrijke speelruimte tot buurtgerichte speelruimte, trapveldjes, …) en aan een goede spreiding en inplanting van speelruimte.
Het uiteindelijke doel is dat Poperinge een voor kinderen bruikbaar weefsel heeft, een speelweefsel, waarbij alle plekken van betekenis op een logische manier met elkaar verbonden zijn (de speelterreinen, maar ook andere plekken zoals scholen, de bibliotheek, het sportcentrum, het ontmoetingscentrum, de markt, enz enz…)
Nu is het zo dat het gebied dat wij op het oog hebben op een cruciale plek ligt in het gewenste weefsel.
(zie stadskaart in bijlage)
We hopen dat de stad Poperinge rekening houdt met deze visie bij het inplannen van nieuwe verkavelingen in de stad. Het zou in ieder geval helemaal in de lijn liggen van de "kwaliteitsvolle woonomgeving" die Poperinge zich tot doel stelt.



Achtergrondinformatie voor dit projectvoorstel werd ingewonnen
via :

aanspreken buurtbewoners,
Jeugddienst en speelpleinwerking Ieper/ de Fenix ,
Dienst Ruimtelijke Ordening Poperinge,
Kind en Samenleving: Peter Dekeyser
Dossier Groene Vallei Gent